Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Tumulus: 19 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Heb je de eerste druk of tweede druk van het boek en loop je met behulp van de knooppunten? Tussen knooppunt 83 en 80 en 80 en 70, ter hoogte van Rijs, zijn respectievelijk de knooppunten 56 en 58 toegevoegd. Dit betekent dat je vanaf knooppunt 83, knooppunt 56 moet volgen en vanaf knooppunt 80, knooppunt 58.
De knooppunten voor Tumulus zijn als volgt: 90-91-94-84-81-82-83-56-80-58-70-72-74-73-40-41-60-63-62-11-95-96-91-92. Zie ook kaartje onder!
Het dorp Bakhuizen heeft u ook bezocht met traject 4- Promontorium. U kunt daarom overwegen vanaf knooppunt 40 de rode approute in het boekje te volgen. Dit wijst zich zelf! Een prachtig deel van de route!
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.
Wandel je in de maand juni-juli? De eikenprocessierups is vervelend en actief in die tijd! Tussen Hemelum en Koudum zit nog een speciale soort rups. Dit staat ter plekke op bordjes aangegeven. Even opletten dus!
Thema
In Zuidwest-Friesland zijn de zandgronden van Gaasterland het oudst. Zij zijn ontstaan tijdens de twee laatste ijstijden, Tijdens het Saalien (die tot plm 130.000 jaar geleden duurde) breidden ijskappen vanuit Scandinavie zich uit over een groot deel van Nederland. Gletsjers schuurden als bulldozers brede, diepe dalen uit, zoals het gebied waar nu de meren Heegermeer, Fluessen en Morra liggen. Bij Gaasterland stuwde de ijskap zand, leem en keien op tot hoge bulten van keileem. Deze heuvels gaven de naam aan dit traject: Tumulus!
Bezinning
Dit Pad
is niet
hoe ik het had gedacht
Dit pad is
niet wat ik had verwacht
Het pad van nu heeft
veel gebracht
Dichter: onbekend
Bij Tumulus
De waarde van ons leven wordt niet bepaald
door de hoogte tot waar het opklimt,
maar door de diepte tot waar het doordringt.
Paul van den Bergh 'uit: Stil zijn is ontmoeten'
'Places of Interest'
Je komt langs het bijzondere monument opgericht ter nagedachtenis aan twee slachtoffers van de tweede wereldoorlog (zie foto's). In de app tref je hierover meer informatie aan!
Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen
Zwerven door Gaasterland, Bauke Boersma
In deze gids wordt Gaasterland verkend aan de hand van vier begrippen: verwondering, verandering, geloof en inspiratie.
Links
Brochure van orthodoxe klooster te Hemelum over St.Odulphus (5,7mb)
De nieuwe kloostertuin van Hemelum
Foto's en Video's
Monument Wilbers en Wissink