Odulphuspad


Refugium

Ambassadeurs

Refugium 7

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Refugium: 18 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
De knooppunten van Refugium zijn als volgt: 22-23-72-76-70-71-13-17-15-11-10-9-8-45-47-48-43-41-42-72-60-64-65-69-68-67-95-83-82-97-96-90. Zie kaartje onder!
De app-route loopt langs Ruigahuizen, dit is gedaan vanwege het bijzondere karakter van dit landelijk gelegen dorp. Een echte kern van dit dorp ontbreekt wat haar bijzondere karakter geeft. Wil je echter onverhard wandelen door het bos, langs smalle paadjes, dan is er de knooppuntroute (zie kaartje onder of in het boek).
Bij gebruikt app: mogelijk vinden op het terein van Manege Gaasterland graafwerkzaamheden plaats. Je dient je route in dat geval te vervolgen via de parallelweg richting Kamp Wyldemerk.
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.

Thema
Gaasterland heeft een bijzondere verdienste in de opvang van vluchtelingen. In het verleden vonden reeds de Hugenoten een veilig onderdak in Gaasterland. Mooi versierde grafstenen met familiewapens op de begraafplaats van Sondel zijn nog stille getuigen van deze opvang (zie foto onder). In de eerste Wereldoorlog vonden ook onze zuiderburen, de Belgen, hier een veilige opvang in het neutrale Nederland. (zie foto onderaan). Na de tweede wereldoorlog vonden na de z.g. politionele acties in de Wyldemerk Molukkers vanwege hun loyaliteit aan Nederland een opvang (zie video 'een Kampong in Friesland' en link onder). 'If then is now': recent werden in Balk nog Syrische vluchtelingen opgevangen. Refugium lijkt hiermee een passend thema voor dit traject dat langs een paar opvangplekken in Gaasterland gaat (zie foto onderaan). Dit traject wil duidelijk maken dat 'vrijheid' een 'hoog goed' is en niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Een besef dat aan Gaasterland niet is voorbij gegaan.

Verdieping

Bezinning

'Places of Interest'
De geschiedenis, natuur en cultuurhistorie van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan ontdek je bij Bezoekerscentrum Mar & Klif. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen.

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen
Zwerven door Gaasterland, Bauke Boersma
In deze gids wordt Gaasterland verkend aan de hand van vier begrippen: verwondering, verandering, geloof en inspiratie.

Links
Molukkers in Nederland
Een Islamitische begrafenis op begraafplaats Nijemirdum

Foto's en Video's
Een Kampong in Friesland

Asielzoekerscentrum Balk. Foto: Coa Azc Balk
Belgische vluchtelingen: foto: Petra Haarsma Belgische vluchtelingen
Grafstenen te Sondel Grafstenen Hugenoten
Knooppuntenroute Refugium

Horeca en Overnachting
It Buterhus
Van Swinderenstraat 8
8561AP Balk

Vakantiehuis Bosk en Wetter
Lutswal 14
8564 HA Ruigahuizen

Hotel Landgoed Welgelegen
Welgelegen 15
8571RG Harich

Watersport Centrum de Fluessen
Bed & Breakfast, Appartementen
Mardyk 13
8581KG Elahuizen

B&B Boerderij Madelief
Poel 2
8723BX Koudum
Geschikt als B&B voor meerdere trajecten (bij gebruik OV lijn 44)

Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [6 | 8] Volgend traject >>