Odulphuspad


Via

Ambassadeurs

Via 3

Actuele Traject-info
Lengte Via: 17 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Je kunt 'Via' vanaf station Leeuwarden per trein bereiken. Je stapt bij station Hindeloopen uit. In Hindeloopen ben je op het traject. Zie route informatie (foto) onderaan! Zie 'Overig' --> 'Bereikbaarheid met openbaar vervoer'.
Treed in de sporen van Odulphus en kom per boot aan in Stavoren. Je kunt 'Via' per boot bereiken vanuit Enkhuizen. Zie 'Overig' --> 'Bereikbaarheid met openbaar vervoer'.

Thema
Het thema van dit traject is 'Via' en komt van 'Via Ortus Sancte Marie', de weg van Mariengaarde. Dit is een oude Pelgrimsroute uit 1165 die liep van Hallum naar Stavoren. Het laatste deel liep langs de kust en loopt parallel met 'Via' (zie afbeeldingen onder).

Verdieping

Bezinning

'Places of Interest'
Schaatsmuseum Hindeloopen (met horeca, zie onder)
In het Schaatsmuseum Hindeloopen vind u naast een grote collectie schaatsen ook de complete Elfstedentocht geschiedenis. Tevens is er een ambachtenzolder. Hier zijn authentieke werkplaatsjes en klederdracht rond de Zuiderzee te bezichtigen.
Molkwerum en Stavoren
Het traject loopt van Hindeloopen naar Warns. U komt door Molkwerum met zijn bijzondere geschiedenis en de stad Stavoren waar ooit het verdwenen Odulphusklooster heeft gestaan (zie links). Een mooi stadje om even bij stil te staan en te genieten van o.a. cultuur, musea en horeca.
Toankamer 't Ponthus
Wie Stavoren bezoekt kan er niet onder uit om ook een bezoekje te brengen aan Toankamer 't Ponthus. Hoewel Stavoren de oudste stad van Friesland is, is er dankzij overstromingen, oorlogen en economisch verval weinig meer over van de historische stad, dit in tegenstelling tot Zuiderzeesteden als Hoorn en Enkhuizen. In het Ponthus wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht.

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Eindrapportage over de archeologische zoektocht Odulphusklooster (pdf 2,7mb)
Extra info Odulphus en Stavoren in Silehammer (pdf 9,7mb)
Artikel: Odulphus staart over heuvelen Gaasterland 1952(pdf 1,2mb)

Foto's en Video's
'Eleven Fountains' LF2018
Wellicht heeft het Gregoriaans ook in het St.Odulphusklooster geklonken:
Een prachtige foto van het Badpaviljoen bij Hindeloopen (Jan Tijsma).


Routekaartje vanaf Station Hindeloopen

Horeca en Overnachting
Pannenkoekenrestaurant (bij schaatsmuseum)
Geschiedenis Pannenkoek
Kleine Weide 1/3
8713 KZ Hindeloopen

Strandpaviljoen De Potvis
Suderstrand 32
8715HP Stavoren

Welgelegen Accomodatie
Lange Leane 11
8711HK Workum

Het Skipshotel
Oosterstrand 3
8713JS Hindeloopen

Het Hylper Huis
Tuinen 5-7
8713KK Hindeloopen

Camping Sudermeer
Middelweg 3
8715ET Stavoren

Bed & Breakfast de Pastory
Mennistepaed 1
8721GB Warns

Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus) en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [2 | 4] Volgend traject >>