Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Via: 17 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Heb je de eerste druk of tweede druk van het boek en loop je met behulp van de knooppunten? In Stavoren is tussen knooppunt 32 en 11, knooppunt 31 vervallen. Dit betekent dat je vanaf knooppunt 32, knooppunt 11 moet volgen.
Tussen knooppunt 11 en 12 is knooppunt 34 tussengevoegd. Dit betekent dat je vanaf knooppunt 11, knooppunt 34 moet volgen. De knooppunten van Via zien er als volgt uit: 23-70-10-13-30-33-61-32-11-34-12-52. Zie ook kaart onderaan!
Je kunt 'Via' vanaf station Leeuwarden per trein bereiken. Je stapt bij station Hindeloopen uit. In Hindeloopen ben je op het traject. Zie route informatie (foto) onderaan! Zie 'Overig' --> 'Bereikbaarheid met openbaar vervoer'.
Treed in de sporen van Odulphus en kom per boot aan in Stavoren. Je kunt 'Via' per boot bereiken vanuit Enkhuizen. Zie 'Overig' --> 'Bereikbaarheid met openbaar vervoer'.
Thema
Het thema van dit traject is 'Via' en komt van 'Via Ortus Sancte Marie', de weg van Mariengaarde.
Dit is een oude Pelgrimsroute uit 1165 die liep van Hallum naar Stavoren. Het laatste deel liep langs de kust en loopt parallel met 'Via' (zie afbeeldingen onder).
Het klooster Mariengaarde was een klooster van de orde van de Premonstratenzers of Norbertijner orde (de meeste kloosters in Friesland waren van de orde van de Benedictijnen, Cisterciƫnzers, Premonstratenzers en Franciscanen
(zie video over kloosters in Friesland onder)).
Verdieping
Bezinning
'Places of Interest'
Schaatsmuseum Hindeloopen (met horeca, zie onder)
In het Schaatsmuseum Hindeloopen vind u naast een grote collectie schaatsen ook de complete Elfstedentocht geschiedenis. Tevens is er een ambachtenzolder. Hier zijn authentieke werkplaatsjes en klederdracht rond de Zuiderzee te bezichtigen.
Molkwerum en Stavoren
Het traject loopt van Hindeloopen naar Warns. U komt door Molkwerum met zijn bijzondere geschiedenis en de stad Stavoren waar ooit het verdwenen Odulphusklooster heeft gestaan (zie links). Een mooi stadje om even bij stil te staan en te genieten van o.a. cultuur, musea en horeca.
Toankamer 't Ponthus
Wie Stavoren bezoekt kan er niet onder uit om ook een bezoekje te brengen aan Toankamer 't Ponthus. Hoewel Stavoren de oudste stad van Friesland is, is er dankzij overstromingen, oorlogen en economisch verval weinig meer over van de historische stad, dit in tegenstelling tot Zuiderzeesteden als Hoorn en Enkhuizen. In het Ponthus wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht.
Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen
Links
Eindrapportage over de archeologische zoektocht Odulphusklooster (pdf 2,7mb)
Extra info Odulphus en Stavoren in Silehammer (pdf 9,7mb)
Artikel: Odulphus staart over heuvelen Gaasterland 1952(pdf 1,2mb)
Foto's en Video's
'Eleven Fountains' LF2018
Wellicht heeft het Gregoriaans ook in het St.Odulphusklooster geklonken:
Een mooie video over het leven in een Frans Benedictijner klooster:
De Kloosterordes in Friesland
Een prachtige foto van het Badpaviljoen bij Hindeloopen (Jan Tijsma).
Routekaartje vanaf Station Hindeloopen
Knooppuntenroute Via
Horeca en Overnachting
Pannenkoekenrestaurant (bij schaatsmuseum)
Geschiedenis Pannenkoek
Kleine Weide 1/3
8713 KZ Hindeloopen
Strandpaviljoen De Potvis
Suderstrand 32
8715HP Stavoren
Welgelegen Accomodatie
Lange Leane 11
8711HK Workum
Het Skipshotel
Oosterstrand 3
8713JS Hindeloopen
Het Hylper Huis
Tuinen 5-7
8713KK Hindeloopen
Camping Sudermeer
Middelweg 3
8715ET Stavoren
Bed & Breakfast de Pastory
Mennistepaed 1
8721GB Warns
Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).
<< Vorig traject
[2 | 4]
Volgend traject >>