Odulphuspad


Lux Aeterna

Ambassadeurs

Lux Aeterna 2

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Lux Aeterna: 18 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Heb je de eerste druk of tweede druk van het boek en loop je met behulp van de knooppunten? In Workum zijn, tussen knooppunt 61 en 63, de knooppunten 62 en 64 vervallen. Dit betekent dat je vanaf knooppunt 61, het nieuw ingevoegde, knooppunt 60 moet volgen. De knooppunten van Lux Aeterna zien er als volgt uit: 30-31-32-40-61-60-63-92-91-22-20-21. Zie ook kaart onderaan! Loop je met behulp van de knooppunten dan kun je na Workum, i.p.v. langs de weg, op de parallel gelegen dijk wandelen. Wel zo mooi, met prachtig uitzicht! Verder geen bijzonderheden bekend!

Stempelposten (extra)
Zie Odulphusboek. Alle stempelposten van het eerstvolgende en het vorige traject zijn ook bevoegd om af te stempelen voor 'Lux Aeterna'.

Thema
De naam van dit traject, wat betekent: 'eeuwig licht', is ontleend aan de prachtige lichtval bij de Oudegaaster Brekken (zie voor meer info: boek en app).

Verdieping
Het eeuwig licht heeft ook een spirituele betekenis. In veel godsdiensten komt het zien van 'licht' voor. Als mooi voorbeeld binnen het Tibetaans Boeddhisme vinden wij de Bardo Thodol. Een stervensboek waarin wordt verteld over het waarnemen van een helder licht tijdens het sterven. Ook het christendom kent ervaringen van 'licht' in haar boeken. In onze tijd wordt het zien van een helder licht ook wel binnen z.g bijna dood ervaringen (BDE) beschreven. Vanaf de derde eeuw v. Chr zijn deze ervaringen reeds bekend. Ook vandaag wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hedendaagse BDE's. Een recent voorbeeld is het onderzoek 'Eindeloos Bewustzijn' van Cardioloog Pim van Lommel (video onder). Waarheid of fictie? Op dit moment is er nog geen afdoende verklaring gevonden voor alle bijzondere fenomenologische aspecten die de BDE ervaring kenmerken. Voorlopig kan je in ieder geval genieten van het prachtig verlichte pad van 'Lux Aeterna'.

Bezinning
Gelukkig dat
het licht bestaat

en dat het met
me doet en praat

en dat ik weet
dat ik er ver vandaan

kom, van het licht
of hoe dat heet.
Hans Andreus, Uit: Holte van licht

'Places of Interest'
Bezinningsmoment in Nijhuizum?
Bezoek dan het allerkleinste kerkje van Friesland. Het staat in dit bijzondere streekdorpje vlakbij de kruising naar Workum in de bomen (zie link onder).
Een bezoek is bijzonder omdat je automatisch onder de indruk komt door de eenvoud van het kerkje.
Schaatsmuseum Hindeloopen (met Horeca, zie onder)
In het Schaatsmuseum Hindeloopen vind u naast een grote collectie schaatsen ook de complete Elfstedentocht geschiedenis. Tevens is er een ambachtenzolder. Hier zijn authentieke werkplaatsjes en klederdracht rond de Zuiderzee te bezichtigen.

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen
Eindeloos Bewustzijn, Pim van Lommel

Links
Op Klompschoenen naar kleinste kerkje in Nijhuizum

Foto's en Video's
'Eleven Fountains' LF2018
Reportage over Bijna-Dood-Ervaringen met cardioloog Pim van Lommel
Een mooie cantate van Bach met 'licht' ('lebenslicht'') als thema:
Schilderij van Jeroen Bosch: 'De uitverkorenen varen ten hemel' Tunnel
Routekaart vanaf station Workum naar tussenstartpunt Route Workum
Jouw Pad
Informatiebord Joods Kerkhof (na sluis over houten bruggetje) Joodse Begraafplaats
Knooppuntenkaart Lux Aeterna Kaartje Lux Aeterna

Horeca en Overnachting
Pannenkoekenrestaurant (bij schaatsmuseum)
Geschiedenis Pannenkoek
Kleine Weide 1/3
8713 KZ Hindeloopen

Welgelegen Accomodatie
Lange Leane 11
8711HK Workum

Het Skipshotel
Oosterstrand 3
8713JS Hindeloopen

Het Hylper Huis, voor een bijzondere overnachting
Tuinen 5-7
8713KK Hindeloopen

Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [1 | 3] Volgend traject >>