Odulphuspad


Viridarium

Ambassadeurs

Viridarium 14

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Viridarium: 21 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Heb je de eerste druk of tweede druk van het boek en loop je de knooppunten? Deze zijn voor Viridarium positief gewijzigd met nog meer kwaliteit voor het Odulphuspad. Het pad is hiervoor deels verlegd. Na knooppunt 36 en knooppunt 39 is knooppunt 45 tussengevoegd. Dit betekent dan je vanaf knooppunt 36, knooppunt 45 moet volgen! Je volgt nu de volgende knooppunten: 44-31-49-77-20-37-47-41-36-45-39-38-91 (zie ook kaartje hieronder).
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.

Thema
Het is helemaal hip: lokaal, puur en seizoensgebonden eten. Maar eeuwen geleden deden ze dit in de kloosters ook al. Kloosterlingen moesten het doen met datgene wat ze zelf verbouwden in het viridarium -de kloostertuin- en met wat ze kregen van het eigen vee. Daarnaast werd brood, kaas, boter, honing, azijn, bier, mosterd en jam ook grotendeels zelf gemaakt. Dit alles was een prima basis voor een eerlijke, smakelijke en voedzame maaltijd! Aan kloostertuinen lag vaak een doelmatig ontwerp ten grondslag. Zo treffen we de kruiden die veel werden gebruikt in de keuken in de de nabijheid hiervan.
In latere tijd werden tuinen vaak ontworpen vanuit de wens voor bijvoorbeeld een recreatieve functie, zoals een wandeltuin of een tuin inrichting vanuit een zelfvoorzienende positie of een gecombineerde functie. In Easterein tref je een tuin aan die is ontwopen door de tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (1834-1906). Het ontwerp is grotendeels behouden (zie link hieronder).

Verdieping

Bezinning

'Places of Interest'
Het St.Odulphuspad gaat langs/door drie natuurgebieden t.w.: Skrok, Skrins, en de Lionserpolder. Ze liggen verscholen in 'De Greidhoeke', een agrarisch landschap tussen de steden Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden. Op en top weidevogelgebieden die Natuurmonumenten koestert. In de visie (zie link onder) geeft Natuurmomenten weer wat zij de komende 18 jaar wil bereiken in en rond deze natuurgebieden.
St.Odulpuspad is voor Eco-bermbeheer en daarmee de aanleg van bijenlinten. Bij de boerderij, vlakbij de kruising Heredyk, kunt u informatie hierover krijgen (zie ook route-foto en link onderaan). De Boerderij kende vroeger 'Zwanenrecht'. Laat u hierover informeren.

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Visie van Natuurmonumenten over de natuurgebieden binnen de Greidhoeke (pdf 2.12mb)
De pastorietuin ontworpen door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp
Ecologisch bermbeheer en bijenlinten langs het St.Odulphuspad

Foto's en Video's
'In een Kloostertuin' orkest o.l.v. Benedict Silberman
Friesland Zoemt.....door de Friese Milieufederatie
Informatiecentrum Ecologisch bermbeheer
Knooppuntenkaart Viridarium

Horeca en Overnachting
Restaurant Noflik Easterein
Sibadawei 2
8734HE Easterein

Het Kleine Paradijs
Meilahuzen 9
8734 GA, Easterein (Oosterend)
Mooie, verborgen vakantieplek in Friesland voor rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die houden van authentieke overnachtingsmogelijkheden. Ook arrangementen met het St.Odulphuspad

Camping de Finne
Sanleansterdyk 6
8736JB Reahus

Stempelposten
Algemeen: heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [13 | 15] Volgend traject >>