Odulphuspad


Refter

Ambassadeurs

Refter 12

Actuele Traject-info
Lengte Refter: 19 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.

Thema
Het thema van 'Refter'(klooster-eetzaal) is 'eten en drinken'. De kloosterkeuken gebruikte vroeger eerlijke en verse producten om te koken. Kruiden kwamen uit het eigen 'viridarium'(kloostertuin), fruit van eigen 'hortus' enz.. Eigenlijk was de 'kloosterkeuken' wat wij heden ten dage de 'biologische keuken' noemen, met noodzakelijk veel aandacht voor verse producten. Toentertijd kwam dat uiteraard vanwege het gebrek aan opslagmogelijkheden waardoor 'vers' noodzakelijk was. Maar ook werden overwegend natuurlijke producten gebruikt omdat in die tijd niet anders voorhanden was! Ook werden planten, zoals paddestoelen, direct betrokken uit de vrije natuur om nog diezelfde dag gebruikt te worden voor de gezamenlijke maaltijden van die dag. Een ander voorbeeld hiervan is de Pastinaak, die in het verleden veel als groente werd gebruikt en die door de Romeinse legionairs rijkelijk in de bermen werd gezaaid om voor hun voedselvoorziening voor onderweg dienst te doen. Nog steeds groeit deze plant in de bermen van ons wandeltraject 'Refter'(zie foto onder).
Gelukkig zijn veel kloosterrecepten bewaard gebleven (zie links hieronder).

Verdieping

Bezinning

'Places of Interest'
In Sneek kom je langs de Algemene Begraafplaats Sneek. Een bijzondere plek boordevol historie (zie links).
De Boazumersyl is een plek boordevol historie. U kunt een mooie kleine 'omweg' (bij gebruik app) maken naar Boazum en de historische Boazumersyl bezoeken. U gaat daarbij een groot gedeelte over de oude Slachtedijk (zie blauwe lijn kaart onderaan).
In Boazum tref je een mooi bruin cafe met een bijzondere naam: 'Boazumer Mjitte'. Een bezoek meer dan waard (zie links hieronder)!
De Sint-Martinuskerk is een in de 12e eeuw gebouwde kerk in het dorp Boazum. In het koor zijn na een restauratie in 1941 plafondschilderingen zichtbaar geworden. De schilderingen dateren uit de 13e eeuw. Op de afbeelding is een baardloze tronende Christus te zien, een zogenaamde "Majestas Domini". Hij is omringd door de symbolen van de vier evangelisten, de mens of engel van Mattheus, de leeuw van Marcus, de stier van Lucas en de adelaar van Johannes. Ter weerszijden van Christus bevinden zich Maria en Johannes, en twee bisschoppen, waarvan een mogelijk Martinus (zie foto onderaan).

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Eise Eisinga in 'de Kanon fan de Fryske Skiedenis'
Historie Algemene Begraafplaats Sneek' (2,4mb) bron: Rondom Sneek
Boazumer Mjitte, een bijzonder cafe!
Enkele fijne kloosterrecepten'
Over de wilde Pastinaak

Foto's en Video's
Video over Eise Eisinga met informatie over Eelco Alta
Unieke Majestas Domini plafondschildering in kerk Boazum


Schermbloemige Pastinaak

Horeca en Overnachting
Hotel Amicitia
Graaf Adolfstraat 37
8606BT Sneek

B&B Lyts Kanaan
Seerp van Galemawei 17
9022AC Mantgum

Cafe de Boazumer Mjitte
Waltawei 22
8635MZ Boazum

Theetuin & Camping De Dille
De Dille 3
9012BH Easterwierrum

Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus) en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [11 | 13] Volgend traject >>