Odulphuspad


Vitus

Ambassadeurs

Vitus 11

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Vitus: 17 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Heb je de eerste druk of tweede druk van het boek en loop je de knooppunten? Deze zijn voor Vitus positief gewijzigd met nog meer kwaliteit voor het Odulphuspad. Knooppunt 61 is tussen 73 en 88 tussengevoegd. Dit betekent dat je na 73, knooppunt 61 moet volgen. Tussen knooppunt 88 en 85 is knooppunt 86 vervallen. Dit betekent dat je na knooppunt 88, knooppunt 85 moet volgen. Je volgt nu de volgende knooppunten: 91-90-72-73-61-88-85-84-91-71-73-70-42-41 (zie kaartje hieronder).
Vanaf knooppunt 61 richting knooppunt 88 (Pikesyl-Oosthem) is de eerste brug in slechte staat van onderhoud. Dit is doorgegeven aan de gemeente en Routebureau de Marrekrite. Enige voorzichtigheid is op dit moment geboden! Wandelaars hebben weinig ruimte nodig maar je moet na deze brug wel even langs het draadhek tussen 'Scylla en Charybdis' manoeuvreren.
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.

Thema
Vitus is de beschermheilige van o.a. zangers. Binnen het thema Vitus schenken wij aandacht aan Johan Sebastiaan Bach in het kader van de Mattheus Passion. Dit traject komt langs Rijksmonument de Vituskerk te Blauwhuis (zie video onder) en Pyke Syl te Abbega waar op Stoatersketille, dat een paar honderd meter verwijderd is van ons traject, een stuk geschiedenis begon van de Oratoriumvereniging te Bolsward (zie video en link onder).

Verdieping
Het Rijksmonument te Abbega werd door een herfststorm eind 2013 vernield. Enkele houten palen van het gemaal bij Abbega lagen op de grond. Koperdieven zorgden ervoor dat korte tijd later ook de rest van de stroompalen om lag. Ze namen de gewilde draad als buit mee. Het eens zo fotogenieke landschappelijk monument had ineens een troosteloze aanblik gekregen. Al snel was het duidelijk dat het in 1927 gebouwde monument, gerestaureerd moest worden. Al met al werd het een behoorlijk lang proces dat in de hand werd gewerkt doordat de boer de palen niet meer op de orginele plek, op zijn land, wilde hebben. 15 Juli 2015 werd dan eindelijk de vergunning aangevraagd, enkele maanden later verschenen de houten palen op een nieuwe locatie in het land en in januari 2016 volgde de draad. Bij de uitvoering is gekozen voor een kopervervanger als draad (zie foto onderaan).

Bezinning
Wandelen is....
''t verrukkend en verkwikkend gevoel van vrijheid, van vrijheid, om te loopen waar gij wilt, om te rusten als gij wilt, om u op het mostapijt uittestrekken en te staren naar den hemel tusschen de takken en te luisteren naar het gonzen der insecten, zoolang gij wilt.'
Jacobus Craandijk in: 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood'

'Places of Interest'
De overtuinen in IJlst zijn karakteristiek (zie foto onderaan). De overtuinen werden hier gebruikt als bleek. De bleken zijn lang geleden overgenomen door de gemeente en de bewoners (als ze een woning bezitten waar origineel een bleek bijhoort) mogen ze gebruiken op voorwaarde dat men de bleek in originele staat laat.

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Download hier de geschiedenis van de Oratoriumvereniging te Bolsward (2.3mb)

Foto's en Video's
'Eleven Fountains' LF2018
Houtzaagmolen 'De Rat' in IJlst
Helaas zijn er geen beelden van de Oratorium Vereniging te Bolsward. Hieronder een video van 'Setzen Wir uns...nieder' door Collegium Vocale Gent o.l.v. Ian Bostridge
Vituskerk Symbolen 2016, productie Sicco Rypma
Langs het wandel- fietspad tusen IJlst en Sneek
Foto van de overtuinen van IJlst tijdens een 'overtuinenfair'
Huidig Rijksmonument Abbega
Knooppuntenkaart Vitus

Horeca en Overnachting
Hotel Amicitia
Graaf Adolfstraat 37
8606BT Sneek

Klik hier voor 100 overnachtings-
adressen langs de St.Odulphusroute

Stempelposten
Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in: Oudemirdum (Mar&Klif), Balk VVV-'t Buterhus, Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid').


<< Vorig traject [10 | 12] Volgend traject >>