Odulphuspad


Aether

Ambassadeurs

Aether 10

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Aether: 17 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
Wandel je met de eerste of tweede druk van het boek? Tussen wandelknooppunt 66 en 41 moet je vanaf Camping de Klokkenstoel in Idzegea de rode stippellijn (approute in boek) langs het water volgen. Dit is de enige juiste route! De knooppunten van Aether zijn als volgt: 92-91-90-66-41-40-11-10-30-31-32-80-91 (zie kaartje onderaan).
Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route.

Thema
Dit traject is vernoemd naar Aether, de Griekse god van de atmosfeer.

Verdieping
Op de schilderijen van Rypma bestaat de atmosfeer vaak uit prachtige, gepenseelde luchten. Boerenarbeider, schilder, dichter Gerben Rypma (1878 - 1963). De wereld waarin hij woonde was ook de wereld die hij schilderde: water, boerderijen met vee en zijn latere specialisme: Friese koeien en paarden.

Bezinning

'Places of Interest'
Greonterp
In 1964 woonde Gerard van het Reve in het Friese Greonterp, waar hij samenwoonde met levenspartner, Willem Bruno van Albada ('Teigetje') en later tevens met 'Woelrat' (Henk van Manen), die later met elkaar getrouwd zijn. Hij noemt zijn huis in Greonterp 'Huize Het Gras' (zie link hieronder).

Boeken
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Het traject gaat door Greonterp dat een rol speelde in het leven van Gerard Reve

Foto's en Video's
Hans Zimmer met 'Time' doet beseffen dat elke beleving van een lucht je verbindt met de rest van de wereld ,
Binnenkort treft u hier een foto-video aan met een groot aantal schilderijen van Gerben Rypma. Hieronder alvast twee schilderijen van Gerben Rypma:
Met dank aan de Gerben Rypma Stichting


Knooppuntenkaart Aether

Horeca en Overnachting
D'Ald Herberch
Munkedyk 46
8611 JR Gaastmeer

Tre Paesi
Hagenadyk 4
8614 AB Oudega

Cafe Restaurant De Freonskip
Vitusdyk 15
8615 LL Blauwhuis

Bed en Brochje Aldwar Pleats
Munkedyk 1
8611 JP Gaastmeer

Bed en Breakfast Attema-Sate
Yntemapolder 2
8611 JS Gaastmeer

Camping Afrodite
Vitusdyk 1A
8615 LL Blauwhuis

Stempelposten
Er is een stempelpost aan traject Aether (10) toegevoegd. U kunt nu voor Aether ook uw stempel halen bij warme Bakkerij Popma Vitusdyk 19 Blauwhuis. Uiteraard ook het adres voor een heerlijke friese koek of een broodje! Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug).


<< Vorig traject [9 | 11] Volgend traject >>