Odulphuspad


Novice

Ambassadeurs

Novice 1

Actuele Traject-info
Open traject op de app
Lengte Novice: 21 km (app). De afstand van het knooppuntennetwerk kan afwijken. Voor de maximale beleving van dit traject adviseren wij je om te wandelen met behulp van de app!
In Blauwhuis staat een bordje verkeerd! Route punt 50 wijst in Blauwhuis rechtdoor maar moet rechtsaf aanwijzen. Dit is inmiddels doorgegeven aan de Marrekrite (probleem is inmiddels opgelost).
De knooppunten van Novice zijn: 34-14-41-92-50-71-73-80-32-31-30 (zie kaartje onder). Let op toegankelijkheid i.v.m. vogelrustgebieden. Let op de borden. Zoek in dat geval alternatieve route, te weten: Blauwhuis-Westhem-Oudega

Thema
Novice (nieuweling) is afgeleid van het latijnse woord 'Novicius' wat o.a. 'nieuw' betekent. 'Nieuw' speelt een belangrijke rol in dit traject. Je loopt door 'nieuw' gewonnen land waar de kloosters (zie video onder) een belangrijke 'hand' in hebben gehad.

Verdieping
Het traject gaat door Greonterp en voert langs de belangrijke plekken (zie ook kaartje onder) die voor Gerard Reve een rol speelde gedurende de bijna zeven jaar dat hij in Greonterp woonde (1964-1971). Huize Het Gras, het huis van Gerard Reve, dat al snel na de komst van Gerard Reve in Greonterp een kleine toeristische attractie werd, bevindt zich op nummer 16 van de Dorpsweg die uitkomt op de Klokkentoren en is te herkennen aan de grijze gevelsteen links van de voordeur. Zie voor meer informatie over Gerard Reve, link hieronder.

Bezinning
Vlak na je vertrek kun je, als je dat wilt, in de Franciscuskerk een kaarsje branden. Voor jouw dierbaren of gewoon voor jezelf! Want houden van jezelf is de basis van alle 'houden van' (zie ook video onderaan).

'Places of Interest'
Bolsward
De Franciscuskerk is een bezoek meer dan waard. Hierin kun je Maria van Sevenwouden bewonderen en de bidkapel van Titus Brandsma bekijken. De Kerk is vanaf 1 mei tot 1 oktober geopend vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur. Zie voor de geschiedenis van Bolsward de onderstaande video over de 'Historie van de Mariaprocessie'. Zie verder ook de onderstaande prenten van de Broerekerk en de Mariakapel (Prenten Rijksmuseum).
Wolsum
Alle dorpen met een naam die eindigen op 'um' zijn van voor het jaar 1000. Zo ook Wolsum, een dorp met een bijzondere geschiedenis (zie link hieronder).
Greonterp
In 1964 woonde Gerard Reve in het Friese Greonterp, waar hij samenwoonde met levenspartner, Willem Bruno van Albada ('Teigetje') en later tevens met 'Woelrat' (Henk van Manen), die later met elkaar getrouwd zijn. Hij noemt zijn huis in Greonterp 'Huize Het Gras' (zie link hieronder).

Boeken
De Avonden, debuutroman Gerard Reve
Kloosters in Friesland, een inleiding, Erik Betten (zie onderstaande video)
Friesland Vandaag, vanuit historisch geografisch perspectief, Hans Koppen

Links
Wolsum, het dorp, de kerk en Willibrord (33kb) (zie ook foto onderaan)
Het traject gaat door Greonterp dat een rol speelde in het leven van Gerard Reve
Informatie over het beeld van Maria van Sevenwouden

Foto's en Video's
'Overview' van de Franciscuskerk te Bolsward
Historie Maria Processie Bolsward
Maria Processie Bolsward
'Eleven Fountains' LF2018

Kloosters in Friesland interview met Erik Betten

De Kloosterordes in Friesland
Prenten van de Broerekerk en de Kapel der Mirakelen
De kerk van Wolsum (voor 1867)
De plekken die een rol speelden in het leven van Gerard Reve
Knooppuntenkaart Novice

Horeca en Overnachting
Hotel de Wijnberg
Marktplein 5
8701KG Bolsward

Theeschenkerij Kootje bij de Brug
Wolsumerketting 5
8774PK Wolsum

Tre Paesi
Hagenadyk 4
8614 AB Oudega

Cafe Restaurant De Freonskip
Vitusdyk 15
8615 LL Blauwhuis

Stempelposten
Er is een stempelpost aan traject Novice (1) toegevoegd. Je kunt nu voor Novice ook een stempel halen bij warme Bakkerij Popma Vitusdyk 19 Blauwhuis. Uiteraard ook het adres voor een heerlijke friese koek of een broodje! Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum (Mar&Klif), Sneek (VVV-Fries Scheepvaartmuseum), Bolsward (VVV-Japicxhus, in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid') en Wolsum (VVV-info-Kootje bij de Brug (april-oktober)).


Volgend traject >> [2 ]